Cyclus 1 -  het eerste jaar van de opleiding tot shiatsubeoefenaar voor paarden

Je kan starten in het eerste jaar na het volgen van een initiatiestage shiatsu voor paarden. In het eerste jaar oefenen we nog verder op de technieken van de initiatiestage en voegen we elk weekend technieken toe om de paarden nog dieper te laten ontspannen en genieten. Daarnaast maak je kennis met de basisprincipes van de Traditionele Chinese Geneeskunde (het referentiekader van shiatsu) zoals yin en yang. Tot slot leer je heel wat bij over (de geschiedenis van) het paard en hun anatomie.

In totaal volg je 66 - 82u les en dien je 25 verslagen van behandelingen in. Het eerste jaar eindigt met een theoretisch en praktisch examen.

"In de Traditionele Chinese Geneeskunde draait alles om het herstellen van de balans van Qi, de levenskracht. Shiatsu is een van de vele instrumenten die we gebruiken om dit te bereiken."

Inhoud lesweekends

Theorie: 10u

 • Anatomie (skelet, ligamenten, pezen, spieren, zenuwen)
 • Inleiding tot de oosterse filosofie en levenswijze
 • Yin – Yang in relatie met het paard
 • Het paard leren observeren op een nieuwe manier en hun gedrag analyseren
 • Introductie tot de leer van de 5 elementen
 • Blaasmeridiaan: verloop en betekenis

Praktijk: 55 - 72u

 • Behandeling van de Blaasmeridiaan met de handpalm en de duim
 • Ontspanning van de voorhand (opwarming van de schouders, rotaties en stretchings van de voorbenen, rotaties van de hoeven en massage van de pezen)
 • Ontspanning van de achterhand (percussies en massage van de achterhand, rotatie en stretching van de achterbenen)
 • Massage van de flanken
 • Behandeling van de hals en manenkam, het hoofd en de staart
 • Shiatsu technieken om het paard te ondersteunen na de behandeling
 • Het oefenen van al deze technieken op paarden van verschillende rassen, temperament en grootte, rekening houdend met de noden van het paard en de veiligheid van de beoefenaar
 • "eerste hulp" shiatsu

Waarom ik zelf shiatsu voor paarden ging studeren

Na het volgen van mijn eerste initiatiestage in 2013 masseerde ik Sam en Challenge bijna wekelijks. Het was een zalig moment tussen ons, puur genieten. Daarna voelden ze veel beter in training. Daarnaast ontdekte ik al snel dat het hielp bij Sam zijn frequente koliekaanvallen.

Zo ging de Traditionele Chinese Geneeskunde me steeds meer interesseren. Een wereld ging voor mij open. Hoe anders keken zij naar lichaam en geest. Naar fysieke, mentale en emotionele problemen. En waarom leken zo weinig mensen hier, in de Westerse wereld, dat te weten?

Na Sam zijn dood eind 2019 schreef ik me meteen in in Durbuy en wat ben ik Martine en Dominique dankbaar! Voor de lessen, voor alles wat ze me geleerd hebben over het leven, over paarden, over de Traditionele Chinese Geneeskunde en nog zo veel meer.

En dat wil ik hier, in mijn eigen school voor paardenshiatsu blijven doorgeven zodat nog meer mensen en paarden ervan kunnen profiteren!

Studiewerk

Verslagen

Om de technieken goed onder de knie te krijgen en zo veel mogelijk te oefenen op verschillende paarden dien je voor de start van het tweede jaar 25 verslagen van behandelingen van paarden in. Meer informatie daarover krijg je tijdens de eerste les.

Examen

Het eerste jaar wordt afgesloten met een examendag. Het examen bestaat uit 2 delen:
- theorie (anatomie van het paard en yin en yang
- praktijk (behandeling van een paard met feedback aan de eigenaar).
Beide examendelen worden voorzien van uitgebreide feedback door de examinatoren.

Voorwaarden om mee te doen aan het examen en te slagen

- 90% van de lessen bijwonen (paardenshiatsu + humane shiatsu)

- 25 verslagen indienen voor de start van het tweede jaar

Prijs

1.300 euro (incl. BTW, syllabus en examendag)*

exclusief humane shiatsu (prijs volgt snel)*

*het lesgeld moet volledig voldaan zijn voor de start van de cursus. Betaling in termijnen is mogelijk. Stuur me een berichtje daarvoor.

"De zachtheid van shiatsu maakt het een ideale therapie voor paarden, omdat het hen in staat stelt diepe ontspanning en genezing te ervaren zonder enige vorm van dwang."

Lesdata 2024 paardenshiatsu (4 weekends + examendag)

WEEKEND 1 13-14 juli
WEEKEND 2 10-11 augustus
WEEKEND 3 14-15 september
WEEKEND 4 19-20 oktober
EXAMEN 10 november

Lesdata 2024 humane shiatsu (2 weekends)

nog te bepalen (in november en december)