Shiatsu voor paarden

Wat is shiatsu?

Shiatsu is het Japanse woord voor "vingerdruk" en het wordt ook wel eens acupressuur genoemd. Het lijkt erg op acupunctuur, alleen gebruiken zij naalden en shiatsu practitioners hun handen en vingers.

 

Shiatsu is een Oosterse geneeswijze waarbij massagetechnieken en het werken op drukpunten gecombineerd wordt om het zelfgenezend vermogen van een lichaam (in dit geval het paard) te stimuleren. Shiatsu heeft 3 doelen:
1. relaxeren (ontspanning is de beste manier om ziekte te voorkomen, want stress is de oorzaak van veel lichamelijke problemen)
2. in evenwicht brengen
3. blokkades oplossen.
Bij shiatsu kijken we op een holistische wijze naar lichaam en geest. Dat wil zeggen dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Een gezonde geest in een gezond lichaam en omgekeerd.

 

Op die manier is shiatsu erg complementair aan de klassieke Westerse geneeskunde. Shiatsu massage op regelmatige basis kan ziektes en grote problemen voorkomen doordat onevenwichten en blokkades sneller ontdekt en opgelost worden. In het algemeen werkt de Oosterse geneeskunde meer preventief (voor we echt ziek worden) dan de Westerse geneeskunde die meer curatief en symptomatisch werkt.

Boek een gratis

om te ontdekken of shiatsu jouw paard kan helpen.

"Shiatsu massage is geen luxe, maar de weg naar een gezonder en gelukkiger leven. "

Wanneer is een shiatsu behandeling aan te raden? Wanneer kan shiatsu helpen?

- als ondersteuning bij sportpaarden: snellere recuperatie na en betere voorbereiding op wedstrijden
- bij spierstijfheid of grote verschillen tussen links en rechts
- bij regelmatige terugkerende problemen die alleen tijdelijk met medicatie verholpen worden
- bij paarden die zich duidelijk niet goed in hun vel voelen
- bij paarden die plots minder goed presteren (op wedstrijd en in training) zonder dat er een duidelijke oorzaak is
- bij paarden die herstellende zijn van een blessure of na zware ziekte of operatie (in sommige gevallen mag shiatsu wel niet - dus dit altijd melden als je een afspraak maakt)
- bij elke seizoenswissel (want dit vraag veel van lichaam en geest bij een paard)
- specifiek voor merries: ondersteuning bij hormonale problemen in hun cyclus
- bij paarden die manken en er is geen duidelijke oorzaak te vinden
- bij paarden die (over)gevoelig zijn voor bepaalde dingen of allergieën hebben
- bij paarden die een lage weerstand hebben en snel ziek worden
- ter preventie van koliek en als ondersteuning na koliek
- ter ondersteuning bij allerlei spijsverteringsproblemen
- na veranderingen, vb. een nieuwe stal of kuddegenoot, dood van een kuddegenoot...

Let op!

Bij (acute) problemen is het altijd aan te raden om eerste de dierenarts te laten langskomen om een fysieke of ernstige dieper liggende oorzaak uit te sluiten. Shiatsu vervangt op geen enkele manier medisch advies en behandelingen verstrekt door een dierenarts, hoefsmid, osteopaat enz.

Wanneer mag shiatsu NIET?

- bij drachtige merries
- bij paarden met koorts of infectieziekten
- bij paarden die ontstekingsremmers of pijnstillers krijgen
- bij paarden met kanker

Ervaringen  van klanten

"Shiatsu werkt preventief en curatief. Het voorkomt ziekte en problemen en biedt ondersteuning als je paard toch ziek wordt of last heeft van iets. Het is een geweldige aanvulling en dus complementair, niet alternatief."

Veelgestelde vragen over shiatsu

Wanneer mag ik mijn paard weer trainen na een shiatsu behandeling?

Het is aan te raden om je paard 24u rust te geven na een shiatsu behandeling. Zijn lichaam heeft die tijd nodig om een nieuwe balans te vinden na een behandeling.

De eerste training na een shiatsu behandeling doe je best rustig aan, bijvoorbeeld alleen maar losrijden en voorwaarts neerrijden.

Hou altijd rekening met hoe je paard aanvoelt na een shiatsu behandeling. Sommige paarden hebben meer tijd nodig om te bekomen na een sessie. Wanneer de sessie heel veel losmaakt, kan dit zelfs een week duren.

Hoe lang duurt een shiatsu behandeling?

In het algemeen 45 minuten tot 1u.

Soms duurt een behandeling langer als het paard meer tijd nodig heeft om los te laten of om te wennen aan wat ik doe. Soms is een sessie korter omdat er snel veel losgelaten wordt.

Het hangt ook af van het karakter van jouw paard. Er zijn paarden die meer dan een uur kunnen genieten van een massage, andere hebben het gehad na een half uur.

We houden daar altijd rekening mee tijdens een behandeling.

Is één shiatsu behandeling voldoende om verschil te maken?

Jazeker. Na één behandeling ga je verschil voelen.

Het is echter aan te raden, zeker als je begint met shiatsu, om minimum 3 sessies met een niet al te lange tussentijd (max. 2 weken) in te plannen. Je moet shiatsu sessies zien als het afpellen van een ui. De eerste keer zal nog niet alles kunnen losgelaten worden, het gaat in laagjes.

Voor onderhoud kan één sessie zeker volstaan. Op voorwaarde dat je niet wacht totdat je paard zich echt weer slecht voelt of je heel veel verschil voelt in training.

Is het mogelijk dat mijn paard slechter aanvoelt na een behandeling?

Ja, dat kan. Meestal voel je verschil in de positieve zin, maar het kan eerst ook slechter worden.

Dat wil zeggen dat je paard ten eerste meer tijd nodig heeft om de impact van de sessie te verwerken. Ten tweede is er misschien nog één of meerdere opvolgsessies nodig om de rest ook los te laten.

Na een sessie kan je me altijd via een berichtje vragen stellen als je je zorgen maakt over zijn reacties op de behandeling.

Hoe bereid ik mijn paard voor op een shiatsu behandeling?

Als het regent, mag je hem op voorhand binnen zetten zodat zijn vacht droog is. Het trekt namelijk als je masseert op een natte vacht en huid en dat vinden ze natuurlijk niet zo leuk.

Verder hoef je geen voorbereiding te doen en is het het beste om je paard niet te borstelen. Hoe hij eruit ziet als hij van de wei komt, geeft mij informatie over wat hij nodig heeft tijdens de sessie. 

Waar gaat een shiatsu behandeling door?

Daar waar jouw paard het makkelijkste kan ontspannen. Het is de bedoeling dat hij heel diep gaat ontspannen, dus dat gaat het beste op een plaats waar hij sowieso al rustig is. Dat kan gewoon in de wei, in zijn stal, in de wasbox enz. zijn.

3 tips om de afspraak in te plannen

1. Plan de afspraak niet in rond etenstijd. Als de andere paarden eten krijgen, zal je paard ook willen eten. En als hij aan het eten is, is hij niet meer met zijn aandacht bij de massage.

2. Zorg voor een rustig moment op stal als je op een pensionstal staat. Bijvoorbeeld niet wanneer iedereen komt rijden en paarden constant in en uit hun box gezet worden. Of niet op het moment dat de andere paarden in de wei gaan.

3. Vraag ook aan andere mensen om niet te komen "kijken" naar de behandeling. Paarden vinden het meestal niet fijn om los te laten als er mensen bij komen en weer weg gaan...